033-4807427 ca.vanlaar@wxs.nl

Zwaarlijvigheid besmettelijk?

Om zwaarlijvigheid te voorkomen zijn er tal van goede adviezen, zoals eet minder, eet gezonder en beweeg meer. Daar is nu een verrassend nieuw advies bijgekomen, zo blijkt uit veelbelovend onderzoek naar zwaarlijvigheid: “was je handen”.
Geen onbelangrijk advies, schrijft The America Physiological Society op haar website www.the-aps.org want er komen steeds meer aanwijzingen dat bepaalde adenovirussen vetzucht kunnen veroorzaken.
Een van de nieuwe studies daarover komt van Leah Whigham et. al. van de universitiet van Wisconsin (VS). De onderzoekers vonden dat het van mensen afkomstige adenovirus Ad-37 vetzucht veroorzaakt bij kippen. Deze bevinding sluit aan bij eerdere studies waaruit bleek dat twee gerelateerde virusen, Ad-36 en Ad-5, ook vetzucht bij dieren kunnen veroorzaken.
Dat eetgewoonten en een tekort aan lichaamsbeweging belangrijke factoren zijn in het ontstaan van vetzucht wordt door onderzoekers zeker niet ontkend, maar zij voegen een nieuw element toe: de rol van adenovirussen. Dat is een groep van ongeveer 50 menselijke virussen waarvan al bekend is dat ze verkoudheidsziekten veroorzaken.
In het American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology (2006;290;190-4) stellen de onderzoekers nu dat adenovirussen uit die groep bij mensen en dieren invloed hebben op het lichaamsgewicht. Zo bleek een kwart van de 500 zwaarlijvigen die deelnamen aan het onderzoek besmet te zijn met Ad-36, terwijl dit slechts bij 5% van de slanke controlepersonen het geval was. Over de vraag waarom die 5% dan geen vetzucht kreeg, valt slechts te speculeren, zegt Whigham. Misschien omdat het virus nog niet lang genoeg in het lichaam is om extra vet te produceren of omdat de neiging naar zwaarlijvigheid die het virus creëert eerst op gang gebracht moet worden door teveel te eten. Op dit moment zijn er nog geen tests voorhanden waarmee een besmetting met AD-5 of Ad-37 kan worden aangetoond. Volgens de onderzoekers zou een virusinfectie een verklaring kunnen zijn voor de enorm snelle groei van het aantal kinderen met zwaarlijvigheid in de meeste landen van de wereld. Whigham: Met uitzondering van infectieziekten heeft geen enkele chronische ziekte zich in de geschiedenis zo snel verspreid als zwaarlijvigheid, terwijl de oorzakelijke factoren die de epidemie veroorzaken niet duidelijk geïdentificeerd kunnen worden.