033-4807427 ca.vanlaar@wxs.nl

Witte groente of fruit verlaagt kans op beroerte

16 september 2011

Mensen die veel witvlezig fruit en witte groente, hebben de helft minder kans op een beroerte dan mensen die weinig hiervan eten. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Linda Oude Griep.

Al eerder bleek dat het eten van rauwe groente en fruit de kans op een beroerte aanzienlijk verlaagt. In een vervolgonderzoek is de relatie met de kleur van groente en fruit onderzocht.

Kleur bekennen

Groente en fruit werden in vier kleurgroepen ingedeeld. Groen stond voor bladgroenten als spinazie en sla, geel/oranje omvatte bijvoorbeeld citrusvruchten en worteltjes, rood/paars tomaat, aardbeien en blauwe druiven en de witte kleurgroep bestond uit onder andere appelen, peren, bananen en bloemkool.

Tien jaar

De onderzoeksgroep bestond uit 20.069 volwassenen die gedurende tien jaar bijhielden wat ze aten. 233 personen kregen een beroerte. Een hoge inname van witte groente en witvlezig fruit verminderde de kans op een beroerte met 55 procent. Er werd geen verband aangetoond tussen het optreden van een beroerte en het eten van voornamelijk groenten uit de andere kleurgroepen.

An apple a day…

Volgens Oude Griep is de consumptie van witvlezig fruit eenvoudig te verhogen: ‘Met bijvoorbeeld een appel als tussendoortje kun je de inname van witte groenten en fruit makkelijk verhogen’.

Waarschuwing

Het onderzoeksteam, waar Oude Griep deel van uitmaakte, waarschuwt om de inname van groente en fruit uit de ander kleurgroepen niet te verlagen. Deze bevatten andere belangrijke voedingsstoffen die mogelijk beschermen tegen andere ziekten.

Artikel

De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Stroke, on line editie, 15 september 2011 van de American Heart Association.

Bron: Wageningen UR