033-4807427 ca.vanlaar@wxs.nl

Vitamine D en kanker: het werkt, maar ver boven de ADH norm

Het nieuws, dat een hoge dosering vitamine D het risico van bepaalde kankervormen kan halveren, zal in Brussel niet met gejuich ontvangen zijn. Daar zijn immers de bureaucraten van Europa bezig te besluiten bij welke vitamines in Europa vrij verkrijgbaar mogen zijn.
Uit nieuw kankeronderzoek blijkt echter dat de therapeutische dosis ver boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) ligt.
Aangetoond is verder dat vitamine D-gebrek kan resulteren in stoornissen in het functioneren van skeletspieren en een rol kan spelen bij verminderde weerstand tegen bepaalde infecties, bij reumatoïde artritis, colitis ulcerosa, ziekte van Crohn en multiple sclerose.
Door een onderzoeksteam van de Universiteit van Californië is vastgesteld dat vitamine D3, dat als supplement verkrijgbaar is, pas beschermend werkt bij een dosis van 1000 IE (internationale eenheden) per dag. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ligt tussen de 200 en 600 IE per dag. Het onderzoeksteam pluisde alle onderzoeken na die tussen 1966 en 2004 waren gepubliceerd en die over kanker en vitamine D gingen. Hun conclusie was dat er duizenden levens te redden vielen wanneer mensen genoeg vitamine D in het lichaam zouden hebben. Volgens wetenschappers heeft ongeveer een op de tien mensen in de westerse wereld een tekort aan vitamine D.
De Deense autoriteiten zijn op basis van de vele uitgebreide studies, met een campagne gestart om het gebruik van vitamine D supplementen te stimuleren. Denemarken is hiermee het eerste land dat in deze regio met een gerichte campagne vitamine-suppletie propageert.
In deze noordelijke regionen van Europa is de zonlichtexpositie, bijzonder laag. Hierdoor ontberen de bewoners van deze streken de mogelijkheid om via de huid voldoende vitamine D aan te maken. De situatie in Denemarken lijkt mij ook representatief voor Nederland!!
Doelgroepen van de Deense campagne zijn dan vooral de oudere populatie en de immigranten met een donkere huidskleur. De groep ouderen komt vaak minder buiten, maar hun huid is in vergelijking met die van jongere mensen ook minder goed in staat om provitamine D aan te maken. Immigranten met een donkere huidskleur hebben als gevolg daarvan meer zonlicht nodig om voldoende vitamine D aan te maken. Daarbij spelen ook culturele en religieuze factoren en rol waardoor men zich bijvoorbeeld het gehele jaar door met kleding dient te bedekken. In de hoogste leeftijdscategorie bedraagt het percentage met vitamine D-tekort bijna 80%.
Iedere 30 seconden breekt in de EU iemand een heup als gevolg van osteoporose. Geschat wordt dat het aantal heupfracturen met 135% zal stijgen, van 414.000 naaf 972.000 in het jaar 2050. Vitamine D is bijzonder belangrijk voor zowel de botkwaliteit als de spierkracht. Recent onderzoek toont in dit kader dan ook aan dat vitamine D-suppletie bij ouderen in verpleegtehuizen het risico op een val met ernstige gevolgen met 20% kan verminderen, hetgeen gezien de toenemende vergrijzing veel leed en kosten zou besparen.
Het stoppen van gebruik van levertraan is dan ook uitermate ongunstig. Levertraan bevat immers veel Vitamine A en D. Tegenwoordig is het in capsulvorm inneembaar en is de vieze smaak geen reden meer om het niet in te nemen.