033-4807427 ca.vanlaar@wxs.nl

Rapport vitamine D: misleidende tekst Gezondheidsraad

 

Feitelijk staat in het vandaag verschenen Gezondheidsraad-rapport met de vitamine D-aanbevelingen dat iedere Nederlander in de winter dagelijks een vitamine D-supplement moet nemen. Weliswaar slechts een supplement van minimaal 400 IE (10 mcg), maar toch.

Geraffineerd geformuleerd
De tekst is echter zó geraffineerd geformuleerd dat hiermee is voorkómen dat er krantenkoppen verschijnen waarin elke Nederlander wordt aanbevolen om daadwerkelijk voedingssupplementen met vitamine D te nemen. Inderdaad. Wat zien we? In veel kranten, overgenomen van het ANP: “Het grootste gedeelte van de bevolking heeft geen extra vitamine D nodig uit een supplement.”

Opzet? Ik denk van wel. Enthousiasme voor suppletie is er in elk geval niet te bespeuren.

’s Winters dus suppletie. Maar in de zomer dan?
Lees hiervoor dit citaat uit het rapport: “Kinderen, adolescenten en volwassenen met een lichte huidskleur, die voldoende aan zonlicht blootstaan en die goed en gevarieerd eten (met gebruik van halvarine, margarine en bak- en braadproducten) hebben geen vitamine D-supplement nodig.” Kortom: elke dag een wandelingetje aangevuld met beetje fabrieksvoer en je bent voldoende van vitamine D voorzien.

Vergrootglas
Leggen we dit tekstje voorts nog eens onder het vergrootglas: wie heeft voldoende zonlichtblootstelling? Dat is volgens de definitie van de Gezondheidsraad dus: dagelijks 15 tot 30 minuten aan hoog staande zon (tussen 11.00 en 15.00 uur) met hoofd en handen ontbloot. Deze orakeltaal roept vragen op, zeker bij wie dagelijks zijn job binnen heeft: wat te doen als het al een beetje bewolkt is? En als er zo’n dag is, wat te doen als hij even geen tijd heeft?

Dus: hoeveel procent van de Nederlanders heeft wat aan dit veel te lage suppletieadvies? Voor de winter en voor de zomer?

Conclusie
Al met al een misleidend rapport met bovendien aanbevelingen die veel te laag zijn. Overeind blijft wat internationale vitamine D-experts aanbevelen voor een land als Nederland met relatief weinig zon: 2000 IE per dag, ‘s winters én ‘s zomers. (sla het boek erop na: Nieuw licht op vitamine D). Daar verandert dit Gezondheidsraad-rapport niets aan.

Dr. Gert E. Schuitemaker (26 september 2012)

Dr. Gert E. Schuitemaker
Gert Schuitemaker is auteur van vele boeken en hoofdredacteur van het orthomoleculaire vakblad ORTHOmagazine en van het consumententijdschrift Fit met Voeding. Hij is voorzitter van de stichting Ortho Institute die zich ten doel stelt informatie te verspreiden over voeding en gezondheid. Tevens is hij is ook directeur van Ortho Communications & Science BV, een uitgeverij die tijdschriften en boeken uitgeeft en cursussen, congressen en workshops organiseert.
Lees meer op www.schuitemaker.nl