033-4807427 ca.vanlaar@wxs.nl

Purine vervijfoudigt kans op jichtaanval

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan purine, zoals vlees en zeevruchten,
vervijfvoudigen de kans op een jichtaanval. Dat schrijven onderzoekers in het
tijdschrift Annals of the Rheumatic Diseases.
Het onderzoeksteam van de Boston University School of Medicine bestudeerde
633 mensen met jicht. Ruim driekwart van hen was man en de gemiddelde leeftijd
bedroeg 54. Gedurende een jaar hielden de deelnemers informatie bij over hun
gezondheid. Het beschrijven van het eetpatroon maakte hier ook onderdeel van
uit.

Tijdens de 12 maanden vonden 1.247 jichtaanvallen plaats. De purine-inname was de twee
dagen voor de aanval gemiddeld 2,03 gram. Op andere momenten (zonder
jichtaanval) was de inname 1,66 gram per twee dagen. De deelnemers die veel
purinerijke voedingsmiddelen nuttigden, hadden daarnaast een vijf keer zo grote
kans op een jichtaanval dan degenen die het minst gebruikten.

Voedingsmiddelen

Purine vind je vooral in vlees, vis en schaaldieren, bonen, erwten, linzen, havermout,
spinazie, asperges, paddenstoelen, gist en alcohol. Dierlijke vormen van purine
bleken lijken vaker tot een jichtaanval te leiden, dan plantaardige. Volgens de
onderzoekers heeft dit vooral te maken met de lagere hoeveelheid purine in
plantaardige voedingsmiddelen. De plantaardige voedingsmiddelen bevatten
namelijk ook voedingsstoffen die de kans op een jichtaanval weer verlagen.

Het onderzoeksteam van de Boston University School of Medicine bestudeerde 633 mensen
met jicht. Ruim driekwart van hen was man en de gemiddelde leeftijd bedroeg 54.
Gedurende een jaar hielden de deelnemers informatie bij over hun gezondheid. Het
beschrijven van het eetpatroon maakte hier ook onderdeel van uit.

Door: Annemieke Hoogland
Bronnen:
Medical News Today
01-06-2012