033-4807427 ca.vanlaar@wxs.nl

Prikkelbare Darm syndroom en de lekkende darm

Circa 3,5 miljoen Nederlanders lijden aan het Prikkelbare Darm Syndroom. Vaak heeft men last van een opgeblazen gevoel, verstoppingen of diarree, winderigheid en buikkrampen. Er is steeds meer bewijs dat een lekkende darm een oorzaak hiervan is (leaky gut syndroom). Met de lekkende darm wordt een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand bedoeld. Medische zoekmachines tonen honderden artikelen die zijn gepubliceerd in de reguliere geneeskunde.

In mijn praktijk gebruik ik nu vaak de z.g.n. zonulinetest om te bepalen of er een lekkende syndroom bestaat. Deze test wordt door het MGlab in Leeuwarden gedaan.

Tussen de cellen van de darmwand bevinden zich smalle kanalen. De darmcellen bevatten speciale eiwitten die als spiertjes werken en ervoor zorgen dat de kanalen opengaan of zich sluiten. Deze structuren worden de Tight Junctions genoemd en zijn zowel in de dunne als de dikke darm aanwezig. Bij beschadiging van de Tight Junctions komt zonuline vrij in de darminhoud. Het zonulinegehalte kan in de ontlasting worden gemeten, een toename wordt gebruikt als een biomarker voor verminderde darm barrièrefunctie.

Bij een positieve zonuline test is een Orthomoleculaire behandeling mogelijk. Vaak bestaat er tevens een intolerantie voor voeding. Deze kan in het bloed nader onderzocht worden of door gebruik te maken van de Vegatest.

In het bloed kunnen zowel korte termijn reacties op voeding gemeten worden (IgM) maar ook de uitgestelde reacties (IgG). Hierbij treden pas na enkele dagen reacties op welke zelf moeilijk zijn te onderscheiden. Een speciale bloedtest kan dus heel zinvol zijn.