033-4807427 ca.vanlaar@wxs.nl

Positief gezondheidseffect Resveratrol bij mensen

Academisch ziekenhuis Maastricht

Publicatiedatum: 02-11-2011 Bron: UM Auteur: SdC Datum: 02-11-2011

Resveratrol, een natuurlijke stof die voorkomt in voeding, heeft een gunstig effect op de energiestofwisseling bij obesen. Na inname treedt verbetering op van de algehele gezondheidstoestand. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht (UM), uitgevoerd onder de vlag van TI Food and Nutrition, waarin het effect van resveratrol voor het eerst bij mensen is onderzocht.

Positieve gezondheidseffecten van resveratrol voor het eerst in mensen aangetoond

De uitkomst is een belangrijke stap in verder onderzoek naar de verbetering van de gezondheidstoestand van mensen met obesitas en type 2 diabetes via voeding. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met Wageningen UR, DSM en Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne en wordt vandaag als coverartikel gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Cell Metabolism.

In het onderzoek kregen 11 obese mannen gedurende 30 dagen in willekeurige volgorde een placebo of 150 mg/dag resveratrol toegediend in de vorm van een supplement. Na een tussenperiode van vier weken werd de studie herhaald met het andere supplement. De studie toonde aan dat resveratrol via activatie van de zogenaamde `AMPK-SIRT1′ route de energiehuishouding en celstofwisseling beïnvloedt en zorgt voor onder andere verlaging van de bloedsuiker- en insulinespiegel, vermindering van leververvetting, een toename van de mitochondriële functie en daling van de hoeveelheid ontstekingsstoffen in het bloed. Daarnaast zorgt het voor een verminderd energieverbruik tijdens de slaap, wat duidt op een efficiëntere werking van het lichaam. Kortom: het algehele metabole profiel van de onderzochte obese mannen verbeterde.

Resveratrol is een polyfenol die van nature voorkomt in rode wijn, druiven, moerbeien en pindas. Dierstudies toonden al aan dat resveratrol eiwitten activeert, zogenaamde `sirtuins’ (afgekort SIRT), die specifiek betrokken zijn bij de energiestofwisseling. Dezelfde sirtuins worden ook geactiveerd bij vermindering van calorie-inname. Resveratrol veroorzaakt in het menselijke lichaam dezelfde reacties als bij caloriebeperking, zonder de calorie-inname daadwerkelijk te verminderen.

“We kunnen hier spreken van een doorbraak”, aldus UM-onderzoeker Prof. Dr Patrick Schrauwen. “Voor het eerst zijn nu bij mensen de gezondheidseffecten van resveratrol aangetoond en is inzichtelijk gemaakt welke processen hierbij betrokken zijn. Dit onderzoek biedt daarmee belangrijke aanknopingspunten voor verder onderzoek naar de verbetering van de gezondheid van het nog steeds toenemende aantal mensen met obesitas en type 2 diabetes. ”

Noot:

Resveratrol wordt in de Orthomoleculaire praktijk al jaren ingezet bij diverse aandoeningen.