033-4807427 ca.vanlaar@wxs.nl

Pijnstillers: waarom als acupunctuur gewoon werkt

Als al die NSAID-s nou maagbloedingen geven en de varianten (COX-2) die dat niet doen leiden tot hartproblemen, is er dan nog hoop? Natuurlijk, acupunctuur!
Deze methode van pijnstilling wordt in de traditionele Chinese Geneeskunde al duizend jaar gebruikt.
In december vorig jaar gaf de westerse geneeskunde eindelijk toe dat acupunctuur werkt. Bij twee afzonderlijke trials concludeerden de onderzoekers dat acupunctuur een effectieve pijnbestrijder was voor mensen met nekpijn en een effectieve behandeling tegen osteoartritis (gewrichtsontsteking).
Bij de eerste trial werd acupunctuur vergeleken met electrostimulatie van de acupunctuurpunten bij en groep van 135 patiënten met nekpijn. In de acupunctuurgroep werd een statistische significante afname gemeld van de nekpijn. Op de lange termijn moeten we achter het werkingsmechanisme zien te komen van deze veilige methode die zo effectief is, aldus dr. George Lewith van de universiteit van Southampton. Eerder is echter al aangetoond dat acupunctuur bepaalde chemische pijnstillende stoffen stimuleert en wel de endorfinen. Dat is ook de reden dat acupunctuur onder narcose toegepast een reductie geeft van meer dan 80% in het gebruik van morfine.
Een groep van 570 patiënten met osteoartritis van de knie werd behandeld met ofwel 26 acupunctuur behandelingen, ofwel een placebo behandeling in de vorm van acupunctuur zonder dat de naalden werden ingebracht, ofwel voorlichting over een gezondere levensstijl. Aan het eind van de trial hadden de proefpersonen uit de acupunctuurgroep minder pijn en waren ze mobieler geworden dan de personen uit de twee andere groepen. Deze uitkomst is in feite vergelijkbaar met de resultaten van onderzoeken die we al sinds 11 jaar doen, was het commentaar van de hoofdonderzoeker dr. Brian Bergin, directeur van het Center for Integrative Medicine van de universiteit van Maryland.