033-4807427 ca.vanlaar@wxs.nl

Ommezwaai Internationaal Olympisch Comité (IOC) over voedingssupplementen

Het gebruik van voedingssupplementen kan de sportprestaties verbeteren. Dit stelt het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in haar IOC Consensus Statement on Sports Nutrition 2010. Hiermee bevestigt het IOC wat al jarenlang door sporters wordt ervaren.

Het IOC heeft hiermee een flinke ommezwaai gemaakt. Eerder raadde het comité het gebruik van voedingsupplementen nog af. Het nieuwe standpunt is de basis voor voedingsadviezen aan atleten in de aanloop naar de Olympische Spelen in 2012 in Londen.

Het IOC noemt bij naam calcium, ijzer, en Vitamine D. Zo adviseert het suppletie van vitamine D wanneer men niet genoeg bloot wordt gesteld aan de zon. Wel stelt het IOC nadrukkelijk dat voedingssupplementen niet voor een slecht voedingspatroon kunnen compenseren, maar wel de benodigde voedingsstoffen leveren wanneer de voeding door reizen of andere oorzaken niet optimaal is.

Het IOC waarschuwt atleten specifiek voor een mogelijke positieve dopingtest door het gebruik van voedingssupplementen. Producten met het www.NZVT.nl zijn veilig. NZVT staat voor Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport.

Bron www.olympic.org