033-4807427 ca.vanlaar@wxs.nl

Nederland zit aan de top van kankersterfte: Wat zijn de oorzaken en hoe kunnen wij ook preventie ervan beïnvloeden?

Recent heeft Eurostat bekend gemaakt dat Nederland tot de landen behoort met de meeste kankersterfte in Europa. Alleen in Slovenië is het percentage hoger. In ons land sterft ruim één op de drie mensen aan deze vreselijke ziekte. Roemenië, Litouwen en Bulgarije hebben het laagste aandeel kankersterftes in de EU. Kanker als doodsoorzaak voor mensen onder de 65 jaar is in Nederland zelfs het hoogste van Europa. Voor mensen ouder dan 65 jaar staat Nederland op een tweede plek. Jaarlijks overlijden bijna 1,3 miljoen Europeanen aan kanker, waarvan ruim 700.000 mannen en 570.000 vrouwen. Kanker is in Europa voor een op de vier personen de doodsoorzaak.

Veel mensen zeggen dat de stijging gemakkelijk is te verklaren doordat we steeds ouder worden. Ik zou willen dat het waar was, maar het onderzoek laat duidelijk zien dat kanker ook steeds vaker bij relatief jonge mensen voorkomt. Volgens cijfersoverkanker.nl neemt het aantal kankergevallen steeds meer toe in Nederland, soms zien we zelfs een verdubbeling ten opzichte van de metingen in 1990.

Wat zijn de mogelijke oorzaken en wat kunnen we doen om dit zoveel mogelijk te voorkomen?

Er is niet eenvoudig één oorzaak aan te wijzen, want er zijn tal van mogelijke factoren. Ouderdom en genetische aanleg zijn er slechts twee. Helaas geloven veel artsen dat het hierbij stopt. Botte pech zeggen ze dan. Gelukkig leren we steeds meer dat er met preventieve maatregelen op het gebied van leefstijl en voeding veel gedaan kan worden. Waarin verschilt Nederland zo ten opzichte van de buurlanden, dat mogelijk de hoge kankersterfte in ons land kan verklaren?

Stress – We weten dat stress ons immuunsysteem sterk kan beïnvloeden. Ons lichaam leunt in de strijd tegen kanker sterk op het immuunsysteem. Volgens de Europese Commissie staat Nederland aan de top als het om arbeidsproductiviteit gaat. De andere landen in Europa hebben waarschijnlijk minder werkstress, waardoor hun immuunsysteem minder heeft te verduren.

Luchtkwaliteit- Velen weten dat de luchtkwaliteit is nergens in de EU zo slecht als in Nederland. We hebben niet alleen veel industrie, maar ook de autodichtheid is in Nederland bijna het hoogst van heel Europa.

Bestrijdingsmiddelen- Het PAN heeft recent becijferd dat in Europa ons land aan de top staat als het gaat om het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Aangezien deze stoffen als zwaar kankerverwekkend worden aangemerkt, is dit een zorgwekkende situatie. Groenten zelf verbouwen, biologisch kopen of je groenten en fruit goed wassen kan dit probleem tackelen.

Selenium – In vergelijking met andere landen zit er in Nederland nog amper selenium in de bodem. Dit mineraal staat bekend als een krachtige remmer van kanker. Het kan ook de schildklier een boost geven. Een goede bron van selenium kan zijn paranoten. Elke dag een klein handje paranoten voorziet ruim in de ADH van selenium.

Straling – Nergens op de wereld is de straling zo geconcentreerd als in Nederland. We wonen met veel mensen op een klein stukje land, waardoor er relatief veel zendmasten staan voor onze mobiele telefoons. De doorvoersnelheid voor data gaat steeds verder omhoog. Ook TV en radio zijn overal digitaal uit de lucht te plukken. Wellicht is het grootste probleem nog de WiFi. We hebben allemaal een privénetwerk, net als onze buren. Als je in de flat woont, krijg je de straling van tientallen buren binnen

Vitamine D – Nederland ligt relatief hoog op het noordelijk halfrond. Om deze reden maken de mensen in dit land minder vitamine D aan dan mensen in het zuiden van Europa. Vitamine D maken we in de zomer aan door zonlicht op de huid. Deze vitamine staat bekend als een bekrachtiger van het immuunsysteem en is daarmee een remmer van kanker. Tot overmaat van ramp wordt in Nederland geadviseerd om je van top tot teen met zonnebrandcrème in te smeren. Dat staat de aanmaak van vitamine D in de weg.

Slechte gewoonten – Nederlanders laten massaal groenten en fruit links liggen, wat zonde is omdat deze bewezen beschermen tegen ziekten zoals kanker.

FruitPreventieve maatregelen tegen kanker

Om voldoende groente en fruit binnen te krijgen gebruik ik zelf al 20 jaar Juice PLUS+! Uit divers onderzoek is bekend dat er minstens zeven porties per dag aan groenten en fruit nodig zijn om ons optimaal te beschermen tegen kanker en hart- en vaatziekten. Indrukwekkend is de hoeveelheid onderzoek die ik de laatste 20 jaar ‘langs’ heb zien komen over dit onderwerp. Maar wie gebruikt er nu minstens zeven porties aan groenten en fruit per dag?

Juice PLUS+ is een gemakkelijke en betaalbare manier om meer voedingsstoffen uit groenten en fruit aan uw dagelijkse eetpatroon toe te voegen. De capsules bevatten 30 soorten geconcentreerd biologisch zongerijpt fruit, groenten en bessen.

Inmiddels zijn er heel veel wetenschappelijke studies gepubliceerd over het gebruik van Juice PLUS+ en de verkregen gezondheidsaspecten. Ik vind het zinvoller om Juice PLUS+ te gebruiken dan b.v. een Multi Vitamine. Het is beter om vitamines in hun natuurlijke samenstelling binnen te krijgen. Ze worden beter opgenomen en het effect is dus groter. Juice PLUS+ is een van ’s werelds toonaangevende producten waarin miljoenen mensen in 23 landen al meer dan 20 jaar hun vertrouwen hebben gesteld.

Ook ikzelf gebruik Juice PLUS+ vanaf het begin en ben positief over de inname hiervan. Ik vind de wetenschappelijke onderbouwing erg prettig (zie onderzoek o.a. via onderstaande link Juice PLUS+) en dit voor mij de reden om al jaren trouw gebruiker te zijn. Ik investeer dus graag in mijn gezondheid door het gebruik van Juice PLUS+.

De kwaliteit van Juice PLUS+ is zeer hoogstaand:

  • Wordt gemaakt van de hoogste kwaliteit fruit en groenten.
  • De rauwe materialen worden getest om strikte eisen te kunnen stellen aan veiligheid, kwaliteit en consistentie te verzekeren.
  • Biologische ingrediënten worden gebruikt.
  • De gekoelde fruit en groenten worden gedroogd door gebruikmaking van een door Juice PLUS+ “Proprietary Drying Process” waarbij onder lage temperaturen en voor korte duur gedroogd wordt om de phyto nutriënten te bewaren. Dit proces is juridisch afgeschermd en niet voor nadere producenten beschikbaar.
  • Juice PLUS+ wordt gemaakt door NAI, Natural Alternatives International in opdracht van NSA Het hoofdkantoor van NAI staat in San Marco Californië (USA) en NAI Europa heeft fabriek in Lugano, Zwitserland.

In België heeft de Stichting tegen kanker een gratis pillendoosje uitgedeeld. Daarin zaten een bijsluiter met 11 tips ter voorkoming van kanker:

Rook niet – Gebruik geen enkele vorm van tabak. Volgens de meest recente cijfers is roken verantwoordelijk voor 30 procent van de overlijdens door kanker. Roken veroorzaakt aandoeningen aan de luchtwegen en cardiovasculaire aandoeningen.

Maak uw woning rookvrij – Een rookvrije omgeving heeft alleen maar voordelen, aldus de Stichting tegen Kanker, die aanraadt huis en auto rookvrij te houden en het rookvrije beleid op het werk te ondersteunen. ‘De combinatie van de opstijgende rook van brandende sigaretten en de uitgeademde rookwalm van rokers resulteert in een cocktail van toxische rookgassen’, luidt het op de website van de Stichting. Dat schaadt de gezondheid van iedereen: kinderen, volwassenen, zelfs huisdieren hebben er last van. Een rookvrije omgeving vereenvoudigt bovendien het stoppen met roken en maakt de kans op herval een stuk kleiner.

Werk aan een gezond lichaamsgewicht – Onderzoek heeft aangetoond dat overgewicht en obesitas risicofactoren zijn voor verschillende soorten kanker, zoals dikkedarmkanker, borstkanker en slokdarmkanker. Fysieke activiteit en een gezonde voeding helpen overgewicht te voorkomen. “Minder calorierijke voedingsmiddelen zoals vette snacks, gesuikerde dranken en tussendoortjes consumeren, zou een rol spelen om overgewicht te voorkomen”, aldus de Stichting tegen Kanker.

Zorg voor lichaamsbeweging in uw alledaagse leven – Beperk de tijd die u zittend doorbrengt. Uit studies blijkt dat 60 tot 70 procent van de bevolking onvoldoende fysiek actief is. Dat verhoogt het risico op verscheidene ziektes, waaronder kanker.

Hoeveel moet u bewegen?

  • Jongeren van 6 tot 20 jaar: 60 minuten per dag
  • Volwassenen van 20 tot 64 jaar: 30 minuten per dag, drie tot vijf keer per week; bijkomende oefeningen: twee tot drie keer per week
  • Senioren: lichte tot matige fysieke activiteit in dagelijks levenspatroon, bijkomende oefeningen

Meer details vindt u op de website van de Stichting tegen Kanker.

Eet gezond – Geef de voorkeur aan volkorenproducten, peulvruchten, fruit en groenten. Beperk uw consumptie van voedingsmiddelen met veel calorieën, rood vlees en sterk gezouten etenswaren. Vermijd gesuikerde frisdranken en bewerkt vlees.

Beperk alcohol – Indien u alcohol drinkt, beperk de hoeveelheid. Geen alcohol drinken is beter om uw risico op kanker te verlagen. De Stichting tegen Kanker raadt aan maximum één alcoholconsumptie per dag te drinken en geeft op haar website enkele tips mee om de alcoholconsumptie te verminderen.

Vermijd te veel blootstelling aan de zon, vooral voor kinderen – Bescherm u tegen de zon. Ga niet naar de zonnebank. Zonnestralen op de huid kunnen dan wel aangenaam aanvoelen, ze kunnen ook rampzalige gevolgen hebben.

Bescherm u tegen kankerverwekkende stoffen op het werk – Beroepskankers zijn volgens de Stichting tegen Kanker een onderschatte categorie. Het gaat hier om minstens vier procent van alle kwaadaardige gezwellen. In veel gevallen (70 procent) gaat het om een beroepsmatige blootstelling aan asbest.

Voorkom straling door hoge radonconcentraties – Radon is een radioactief edelgas dat vrijkomt uit radium. Radon in huis helemaal vermijden is niet mogelijk. Constante ventilatie en andere maatregelen zorgen er wel voor dat de concentraties laag blijven. Radon is een radioactief gas dat van nature vrijkomt uit de bodem en uit bouwmaterialen zoals beton, baksteen en natuursteen. Stoffen die ontstaan uit zogeheten verval van radon, veroorzaken in Nederland enkele honderden gevallen van longkanker per jaar. Daarom is ventilatie belangrijk: die houdt de concentratie laag in huis. Wanneer het in de longen terechtkomt, verhoogt de kans op het ontstaan van longkanker. Rokers lopen extra risico.

Borstvoeding geven verlaagt het risico op kanker – Beperk het gebruik van een hormoonvervangende therapie tijdens de menopauze. Die therapie verhoogt het risico op bepaalde soorten kanker. Voor borstkanker is in de meeste gevallen geen precieze oorzaak vast te stellen, stelt de Stichting tegen Kanker. Toch zijn er bepaalde risicofactoren, zoals een vroeg gebruik van de pil, geen of pas na je dertigste kinderen krijgen, borstkanker in de familie en een ongezonde levensstijl.

Neem deel aan screeningprogramma’s – De overheid organiseert screeningprogramma’s voor darmkanker (m/v), borstkanker (v) en baarmoederhalskanker (v). Een vroege opsporing verhoogt de kans op volledig herstel.

Acupunctuur en oncologie

In de fase van behandeling met chemotherapie, hormoontherapie, bestraling en chirurgie kan acupunctuur bijwerkingen die ten gevolge van de behandelingen kunnen ontstaan, voorkomen of verminderen. Ook kan acupunctuur in de periode daarna helpen bij bijvoorbeeld misselijkheid, pijn, vermoeidheid en neuropathie.

Neuropathie aan handen en voeten ten gevolge van chemotherapie

Met perifere neuropathie wordt bedoeld: tintelingen, doofheid of pijn aan vingers en voeten. Het gevoel ‘op watten te lopen’. Iedereen die er mee te maken krijgt weet hoe hinderlijk of beperkend dit kan zijn.

Ook kan het zinnig zijn vooraf met de acupunctuur te starten om neuropathie te voorkomen. Ook zijn er Orthomoleculair middelen om neuropathie te behandelen. Vaak lukt het om de klachten van de neuropathie te verminderen. Ook zijn daar veel onderzoek naar gedaan en is de positieve werking ervan is dan ook bewezen.

AcupunctuurAcupunctuur bij Chemotherapie

Chemotherapie is een van de pijlers van de reguliere behandeling van kanker. Het is een belangrijk middel voor het onschadelijk maken van kankercellen. Chemotherapie heeft naast zijn werking helaas ook bijwerkingen. De meest voorkomende klachten die kunnen ontstaan zijn: vermoeidheid, smaakverlies, minder eetlust, vol gevoel, misselijkheid en braken, huidklachten, gevoelloosheid of tintelende pijnklachten in handen en/of voeten: neuropathie, afgenomen concentratievermogen, vergeetachtigheid, overgangsklachten. Studies naar de werking van acupunctuur bij de behandeling van deze klachten die door chemotherapie ontstaan laten positieve resultaten zien.

Acupunctuur geeft de beste resultaten als er al tijdens de behandeling met chemokuren mee gestart wordt. Klachten kunnen dan worden voorkomen of de heftigheid ervan kan beperkt blijven. Het kan prima gecombineerd worden en heeft geen negatieve invloed op de werking van de kuur.

Acupunctuur en misselijkheid bij chemotherapie

De klacht reageert meestal goed op acupunctuur. De misselijkheid neemt daarbij af en men krijgt meer eetlust en energie.

De misselijkheid die bij chemotherapie ontstaat is het gevolg van de toxiciteit (giftigheid) van de gebruikte anti-kanker middelen. Chemotherapie vormt door de toxiciteit ervan een aanslag op de spijsvertering en lever waardoor deze verzwakt raken. Chemotherapie tast naast de kankercellen ook andere snel delende cellen aan. Hierdoor kan het slijmvlies van de maag geïrriteerd raken waardoor dit veel gevoeliger reageert op voedsel.

Cochrane: acupunctuur en misselijkheid

De Cochrane analyses worden opgevat als de allerhoogste binnen de EBM, de evindence based medicine. Juist omdat er steeds weer artsen zijn die menen dat niets in de alternatieve geneeskunde bewezen is, is een blik op de analyse van de Cochrane groep voor acupunctuur bij misselijkheid en braken zinvol. Zowel postoperatieve misselijkheid en braken als de misselijkheid en het braken tijdens chemotherapie reageren goed op acupunctuur. De analyse stamt uit 2006. Inmiddels is er nog een positieve studie gepubliceerd (zie onder), dus het bewijs is sindsdien alleen nog maar sterker geworden.

Acupunctuur bij hormoontherapie

Hormoontherapie met middelen zoals Tamoxifen, Aromasin, Femara en Arimidex, is een belangrijk onderdeel in de preventie en behandeling van kanker. De middelen die voor hormoontherapie gebruikt worden kunnen echter ook bijwerkingen hebben. Deze bijwerkingen kunnen het functioneren in het dagelijks leven moeilijker maken. Daardoor kan je motivatie voor het blijven volgen van hormoontherapie afnemen.

De meest voorkomende bijwerkingen van hormoontherapie zijn: Overgangsklachten zoals: opvliegers, nachtzweet, gewrichtsklachten, concentratieklachten, vermoeidheid, gewichtstoename, hoofdpijn, droge slijmvliezen. Acupunctuur kan vaak uitstekende resultaten geven bij de behandeling van deze klachten.

Doordat met acupunctuur effectief energiestromen en processen beïnvloed en hersteld kunnen worden, kunnen klachten verdwijnen of verminderen. Acupunctuur is tevens een zeer veilige methode in combinatie met hormoontherapie. Studies naar de werking van acupunctuur bij de behandeling van klachten die door hormoontherapie ontstaan, laten deze positieve resultaten ook zien. Zie werkzaamheid en bijvoorbeeld een publicatie in Journal of Clinical Oncology uit 2016.

Kanker en de Orthomoleculaire behandeling

Studies met natuurlijke stoffen: Er zijn heel veel studies met natuurlijke stoffen, gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften, veel research tijdschriften. Deze studies worden jammer genoeg te weinig gepubliceerd in specifieke tijdschriften van de medisch specialist. Grote farmaceutische publicaties daarentegen hebben het nadeel dat ze geen resultaat geven van verhoging van overlevingsmaanden/jaren kan worden gesteld. Meer en meer vragen artsen echter correcte melding van de ‘echte response rate’ van de behandeling inzake zowel overleving als Q.O.L. (Quality of Life).

Het voert nu te ver om uitgebreid op de Orthomoleculaire behandeling in te gaan. Maar er zijn een aantal zeer interessante websites die heel veel informatie geven. Vooral dr. Engelbert Valstar deed erg veel literatuur onderzoek. Zie hiervoor op de site van de www.ngoo.nl.

Bronnen:
www.ngoo.nl
www.kanker.nl
www.kanker–actueel.nl
www.memorialsloanketteringcancercenter.nl

‘De allure van gezondleven met Juice PLUS+’, The Juice Plus+* Company Europe GmbH

[1] Abuaisha BB, Costanzi JB, Boulton AJ. | Acupuncture for the treatment of chronic painful peripheral diabetic neuropathy: a long-term study. | Diabetes Res Clin Pract. |  1998 Feb;39(2):115-21
[2] Schröder S, Liepert J, Remppis A, Greten JH. | Acupuncture treatment improves nerve conduction in peripheral neuropathy. | Eur J Neurol. | 2007 Mar;14(3):276-81
[3] Napadow V, Liu J, Li M, Kettner N, Ryan A, Kwong KK, Hui KK, Audette JF. | Somatosensory cortical plasticity in carpal tunnel syndrome treated by acupuncture. | Hum Brain Mapp. | 2007 Mar;28(3):159-71
[4] Wong R, Sagar S. | Acupuncture treatment for chemotherapy-induced peripheral neuropathy–a case series. | Acupunct Med. | 2006 Jun;24(2):87-91
[5] Roh DH, Kwon YB, Kim HW, Ham TW, Yoon SY, Kang SY, Han HJ, Lee HJ, Beitz AJ, Lee JH. | Acupoint stimulation with diluted bee venom (apipuncture) alleviates thermal hyperalgesia in a rodent neuropathic pain model: involvement of spinal alpha 2-adrenoceptors. | J Pain. | 2004 Aug;5(6):297-303
[6] Ma F, Xie H, Dong ZQ, Wang YQ, Wu GC. | Effects of electroacupuncture on orphanin FQ immunoreactivity and preproorphanin FQ mRNA in nucleus of raphe magnus in the neuropathic pain rats. | Brain Res Bull. | 2004 Jul 15;63(6):509-13
[7] Lu MC, Ho CY, Hsu SF, Lee HC, Lin JH, Yao CH, Chen YS. | Effects of electrical stimulation at different frequencies on regeneration of transected peripheral nerve. | Neurorehabil Neural Repair. | 2008 Jul-Aug;22(4):367-73. doi: 10.1177/1545968307313507
[1] Ezzo JM, Richardson MA, Vickers A, Allen C, Dibble SL, Issell BF, Lao L, Pearl M, Ramirez G, Roscoe J, Shen J, Shivnan JC, Streitberger K, Treish I, Zhang G. | Acupuncture-point stimulation for chemotherapy-induced nausea or vomiting. | Cochrane Database Syst Rev. |  2006 Apr 19;(2):CD002285