033-4807427 ca.vanlaar@wxs.nl

Miljoen mensen bezoeken alternatief genezer

15 maart 2014, bron: Joost Visser

Uit recent onderzoek vanuit het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat bijna 6% van de Nederlanders minstens één keer per jaar bij een alternatieve genezer komt. Vooral acupuncturisten en homeopaten zijn populair. Dat aantal daalt niet, ondanks het feit dat zorgverzekeraars de behandelingen via het aanvullende fonds minder zijn gaan vergoeden. Mensen die hun behandeling zoeken in het alternatieve circuit, zijn meestal hoger opgeleid, vrouw en tussen 30 en 65 jaar, blijkt uit de jongste cijfers van het CBS over de periode 2010-2012.

In de jaren 2010 tot 2012 zeiden bijna 1 miljoen mensen dat zij in het afgelopen jaar onder behandeling waren geweest bij een alternatieve genezer, zo blijkt uit de Gezondheidsenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is bijna 6% van de bevolking. Bijna een kwart van deze mensen (24%) had een acupuncturist bezocht, 22% een homeopaat; 17% bezocht een chiropractor of osteopaat. Bijna twee op de drie bezoekers van een alternatieve genezer (63%) heeft een langdurige aandoening, ruim de helft bezocht naast de genezer ook een specialist. Alternatieve genezers zijn vooral populair bij vrouwen, bij hoogopgeleiden en bij mensen tussen de 30 en 65 jaar.

In de onderzochte periode zei 4% van de bevolking te weten dat de eigen huisarts zelf ook alternatieve geneeswijzen toepast, dus acupunctuur toepast of een homeopathisch middel voorschrijft; 13% van deze mensen was het afgelopen jaar zelf door de huisarts alternatief behandeld.
Het percentage bezoekers van alternatieve genezers lijkt zich te stabiliseren. In de jaren 2001 tot 2009 maakte gemiddeld 6,7% van de Nederlanders jaarlijks gebruik van de diensten van een alternatieve genezer, een decennium eerder 6%; in de jaren tachtig van de vorige eeuw ging het gemiddeld om nog maar om 4,8% van de Nederlanders, zo blijkt uit eerdere cijfers van het CBS.

Kaski rapport
In 2007 bleek uit het Kaski rapport dat Acupuncturisten gemiddeld een 8,6 krijgen als rapportcijfer van hun patiënten. Het onderzoek werd gepubliceerd door het Kaski, het sociaal wetenschappelijk instituut aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Het onderzoek vond plaats onder 612 patiënten van Acupuncturisten die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur.

‘De belangrijkste reden voor de hoge waardering ligt in de in de succesvolle behandeling‘, vertelt onderzoeker Gert de Jong van het Kaski. ’Op de vraag wat ze het meest positieve vonden aan de behandeling door hun acupuncturist, geeft 57% van de respondenten aan dat de klachten zijn verminderd of verholpen.’

Een andere opvallende uitkomst van het onderzoek is het positieve imago dat acupuncturisten hebben. Het onderzoek belichtte drie aspecten: tijd en aandacht voor patiënten, deskundigheid en informatieverstrekking. ’We zien dat 81% van de respondenten aangeeft zeer tevreden te zijn over de tijd en aandacht die hun behandelaar voor hen had. Over de deskundigheid is 72% zeer tevreden en over de informatieverstrekking 52%. Dat laatste is natuurlijk lager dan de score op tijd en aandacht, maar kan nog steeds als hoog worden gekwalificeerd’, aldus De Jong.

Conclusie
Zowel recent als in het jaar 2007 is aangetoond dat patiënten een hoge tevredenheidsscore geven aan Acupuncturisten. Recent kregen Alternatief genezers een dikke acht als rapportcijfer. Dat ligt hoger dan de huisartspraktijk die een 7,7 kreeg en de specialist een 7,8.
In 2007 kregen de Acupuncturisten als leden van de Nederlandse Vereniging al een 8.6.