033-4807427 ca.vanlaar@wxs.nl

Melk niet goed voor elk!!

 

Zweedse onderzoekers aan de universiteit van Uppsala hebben ontdekt dat te veel melk onze gezondheid kan schaden. Vooral vrouwen zouden vatbaar zijn voor de negatieve effecten. Dat staat zwart op wit in het Britse wetenschappelijk tijdschrift The BMJ.

Dokters en diëtisten bevelen melk al lang aan omdat het drankje rijk is aan calcium en het helpt om de botten sterk te houden. Maar uit een grootschalig Zweeds onderzoek waaraan meer 100.000 mensen deelnamen, blijkt dat melk een slechte invloed kan hebben op onze gezondheid. Dames die dagelijks drie glazen (680 ml) drinken, hebben 44 procent meer kans om vroeg te overlijden dan vrouwen die minder dan een glas melk drinken per dag. Mannen die veel melk drinken, hebben ‘slechts’ 10 procent meer kans om jong te sterven.

Vrouwen die veel melk drinken zouden net meer botbreuken oplopen. Zo’n 16 procent meer om precies te zijn. Bovendien zouden ze meer risico lopen om jong te sterven door hart- en vaatziekten. Volgens de vorsers zijn de suikers in melk (lactose en galactose) de grote boosdoeners. Eerdere experimenten met dieren hebben aangetoond dat deze suikers het verouderingsproces kunnen versnellen. De wetenschappers willen snel ingrijpen en vinden het noodzakelijk dat de voedselpiramide drastisch wordt omgegooid. ‘Deze bevindingen zijn voor mij persoonlijk duidelijk genoeg om de consumptie van melk te verminderen’, zegt hoofdonderzoeker Karl Michaelsson.