033-4807427 ca.vanlaar@wxs.nl

Melk “lijkt” goed tegen hart en vaatziekten

Een omstreden persbericht van Wageningen Universiteit over het positieve effect van melk op de gezondheid is gewijzigd. © THINKSTOCK

De Wageningen Universiteit heeft een persbericht over een melkonderzoek aangepast. In het bericht werd gesteld dat melk goed is tegen hart- en vaatziekten.

De onderkop van het bericht ‘Joris Driepinter had toch gelijk’ is geschrapt. Joris Driepinter is een reclamefiguur van de jaren ’60 die pleitte voor drie pinten melk per dag. ‘Naar aanleiding van de discussie over dit onderwerp, moeten we toegeven dat het persbericht iets te stellig is opgeschreven. Maar we staan nog steeds volledig achter het onderzoek’, aldus een woordvoerder van de universiteit.

De Stichting Wakker Dier liet vorige week weten de universiteit voor de Reclame Code Commissie te dagen in verband met het onderzoek. Volgens de organisatie is het onderzoek door de zuivelindustrie gefinancierd en is het daardoor misleidend.

Volgens Wakker Dier waarschuwen organisaties als de Wereldgezondheidsorganisatie, de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum juist voor de risico’s van volle melk voor het krijgen van hart- en vaatziekten.

De universiteit noemt de beschuldiging ‘absurd. We zien de zaak bij de Reclame Code Commissie met alle vertrouwen tegemoet.’ (ANP/Redactie)

21/09/11 10u17