033-4807427 ca.vanlaar@wxs.nl

Koffie tegen darmkanker maar ook slecht voor de vruchtbaarheid

Duitse onderzoekers vonden een actieve stof in koffie, methylpyridinium, dat mogelijk beschermt tegen dikke darmkanker.
Gedurende vijftien dagen testten ze de stof op ratten. De sterk antioxidatieve stof bleek het effect van bepaalde enzymen te versterken. Deze fase-2-enzymen hebben een beschermende werking tegen dikke darmkanker.
De stof is aanwezig in zowel koffie met als zonder cafeïne. Methylpyridinium wordt tijdens het branden van de koffiebonen gevormd uit trigonelline. Het komt daarom wel in koffie voor, maar niet in koffiebonen.

Tevens kan het gebruik van koffie nadelige invloed hebben op de vruchtbaarheid van vrouwen. Dit blijkt uit een studie van het instituut voor gezondheid en milieu van de Amerikaanse staat North Carolina. Het Britse medische weekblad The Lancet doet er ook verslag van.
Professor Allen Wilcox, die het onderzoek leidde, verdeelde de vrouwen in vijf groepen afhankelijk van de mate waarin zij cafeïne gebruikten. Vrouwen die meer dan een kop per dag drinken, hebben half zo weinig kans om moeder te worden dan vrouwen die geen koffie drinken of een andere drank die cafeïne bevat. Bij vrouwen die veel koffie drinken, meer dan 70 kopjes per maand, ligt de vruchtbaarheid op 26% van hun seksegenoten die nooit koffie drinken.
Het onderzoek in North Carolina omvatte 221 vrouwen die graag een kind willen. Het richtte zich op de 104 onder hen die nog niet zwanger waren drie maanden nadat zij met de pil gestopt waren.
Dus minder koffie drinken geeft een verhoogde kans om zwanger te worden. Ook kunnen andere factoren zoals zware metaal belastingen, stress, voedingsgewoonten etc. een rol spelen