033-4807427 ca.vanlaar@wxs.nl

Hete pepers goed voor het hart

BAARN – Chilipepers zijn goed voor het hart. Dat
presenteerden onderzoekers van de Chinese University of Hong Kong op een
bijeenkomst van de American Chemical Society.

De studie focuste op capsaïcine en zijn familieleden. Deze stofjes maken cayenne, jalapeño en andere chilipepers zo heet. Eerder onderzoek suggereerde dat pittig eten met pepers de bloeddruk en cholesterol kan verlagen en dat het de vorming van bloedpropjes tegengaat.

Werking

“Ons onderzoek heeft de kennis over deze stofjes bevestigd en uitgebreid”, vertelt
onderzoeker Zhen-Yu Chen. “We hebben nu een beter en meer gedetailleerd beeld
van hoe de capsaïcine het cholesterol en de gezondheid van de bloedvaten
beïnvloedt.” Chen en zijn collega’s bestudeerden het effect van capsaïcine bij
hamsters op een dieet rijk aan cholesterol.

Zo vonden de onderzoekers onder andere dat capsaïcine de gezondheid van het hart op twee manieren verbetert. Het verlaagt het cholesterol door de ophopingen van cholesterol te verminderen en de afbraak en uitscheiding van cholesterol te bevorderen.
Daarnaast blokkeert het een gen dat er voor zorgt dat de aderen krimpen. Hierdoor blijft er meer bloed door de bloedvaten stromen.

Eten

Chen benadrukt dat het niet de bedoeling is dat iedereen nu grote hoeveelheden pepers
gaat eten. “Een gezond voedingspatroon is een gebalanceerd voedingspatroon.
Daarbij zijn pepers geen vervanging voor geneesmiddelen. Het is eerder een fijn
voedingssupplement voor mensen die dol zijn op heet eten.”

Door: Annemieke Hoogland
Bronnen:
Medical Xpress
28-03-2012