033-4807427 ca.vanlaar@wxs.nl

Een kwart van de patiënten is ondervoed!!

Een kwart van de patiënten die zich melden bij de polikliniek van een ziekenhuis is ondervoed. De kans dat na operaties complicaties optreden en de sterftekans nemen daardoor toe. Wetenschappers en medici, verenigd in een stuurgroep, wijzen in een brief aan het ministerie van Volksgezondheid op onderschatting van ondervoeding, meldt het Algemeen Dagblad.
De Stuurgroep baseert zich op een recent onderzoek van het Amphia Ziekenhuis in Rotterdam. Daaruit zou blijken dat een op de vier patiënten van de poli een tekort heeft aan voedingsstoffen als eiwitten en mineralen. Onder meer de long- en hartspier zouden daardoor verzwakt zijn. Daardoor lopen patiënten eerder een infectie op, herstellen ze langzamer na een operatie en moeten ze langer in het ziekenhuis blijven.
Verpleegkundigen en artsen herkennen ondervoeding te weinig, zegt bestuursvoorzitter De Folter van het Amphia Ziekenhuis in de krant. Uiteindelijk wordt slechts vijftig procent van alle patiënten met ondervoeding herkend en op de goede manier behandeld, staat in de brief.

Zie ook onder nieuws:
De Orthomoleculaire Geneeskunde krijgt gelijk
Vitamines besparen ziektekosten
Multi-vitamine verbetert gedrag en stemming kinderen