033-4807427 ca.vanlaar@wxs.nl

De “Vitamine D winter” is begonnen

Wanneer de dagen weer korter worden en de kracht van de zon aan sterkte verliest is er extra aandacht nodig om aan de Vitamine D behoefte van het lichaam te kunnen voldoen. Dit is dan ook de reden dat ik  in mijn praktijk de Vitamine D status bij veel patiënten momenteel laat bepalen.

In de “Vitamine D winter” (oktober – maart) is boven een breedtegraad van 52 graden (sommige onderzoekers leggen deze grens lager, op 45 graden) de zon te zwak om überhaupt nog vitamine D in de huid aan te maken, er zit dan geen UVB meer in het zonlicht. Nederland ligt op 51- 53 graden noorderbreedte, waardoor vitamine D suppletie nodig is om geen deficiëntie te ontwikkelen.

Er wordt de laatste tijd ontzettend veel onderzoek naar de rol van Vitamine D op het functioneren van het menselijk lichaam gedaan. Naast de misschien belangrijkste functie van Vitamine D, calcium uit de voeding opnemen en calcium in de botten verhogen, wordt een gebrek aan Vitamine D gerelateerd aan o.a. Multiple Sclerose, kanker, Diabetes Mellitus, hart-en vaatziekten. Dit behoeft overigens geen oorzakelijk verband te zijn, maar geeft wel reden voor extra onderzoek.

Enkele interessante (Engelse) artikelen hierover:

Vitamin D is Now the Most Popular Vitamin; 3600 publications

Vitamin D: importance in the prevention of cancers, type 1 diabetes, heart disease, and osteoporosis

Linus Pauling Institute: Micronutrient Information Center: Vitamin D