033-4807427 ca.vanlaar@wxs.nl

De Orthomoleculaire Geneeskunde krijgt gelijk

In het gezaghebbende (reguliere) Journal of the American Medical Association (JAMA) is een zeer opzienbare literatuurstudie van Fletcher en Fairfield (Harvard Medical School) gepubliceerd onder de titel: Vitamins for chronic disease prevention in adults. De onderzoekers hebben alle wetenschappelijke publicaties van de afgelopen 35 jaar gescreend op een aantal vitamines in relatie tot tekorten, toxiciteit en de prevalentie van chronische ziekten. Hun bevindingen onderschrijven ondubbelzinnig het gelijk van de Orthomoleculaire wetenschap zoals:
– de meeste mensen krijgen geen optimale hoeveelheid van alle vitamines binnen via uitsluitend de voeding.
– een suboptimale inname van sommige vitamines (weliswaar boven het niveau waarop de klassiek vitamine-gebreksziekte zich manifesteren) vormt een risicofactor voor chronische ziekten en komt algemeen voor bij de gehele bevolking, maar met name bij ouderen.
– suboptimale waarden van foliumzuur, in combinatie met suboptimale waarden van vitamine B6 en B 12 vormen de risicofactoren voor hart en vaatziekten, neurale buisdefecten en darm en borstkanker.
-lage vitamine D-waarden van antioxydant vitamines (A,C en E) kunnen het risico op diverse chronische ziekten vergroten.
Fletcher en Fairfield concluderen dat in afwachting van sterke bewijzen voor de effectiviteit uit onderzoeken blijkt, dat het voor alle volwassenen verstandig zou zijn om vitamine-supplementen te nemen.
Stelt u zich eens voor wat de opzienbare gevolgen zouden zijn als reguliere voorschrijvers de resultaten van deze beide onderzoekers ter harte zouden nemen: minder medicijnen (het aantal van 200 mensen dat dagelijks in het ziekenhuis opgenomen wordt door verkeerd medicijngebruik zal dalen!), meer voedingssuppletie, minder kosten en meer gezondheid!!.