033-4807427 ca.vanlaar@wxs.nl

Cranberry’s tegen terugkomende blaasontsteking

Nu.nl 25 juli 2011

AMSTERDAM – Vrouwen met een blaasontsteking of urineweginfectie worden regelmatig geadviseerd om cranberry’s (veenbessen) te eten of cranberrysap te drinken.

Foto: Inertia Stock

Nu blijkt dat de cranberry’s minder effectief zijn dan de gebruikelijke geneesmiddelen, maar met het oog op resistentie toch een goed alternatief vormen.

Dat schrijven onderzoekers Suzanne Geerlings en Mariëlle Beerepoot van het AMC in de Archives of Internal Medicine.

Zeker de helft van alle vrouwen heeft ooit een urineweginfectie gehad. Sommigen hebben er meer last van dan anderen. Als een blaasontsteking minstens drie keer per jaar terugkomt, kan een lage dosis antibiotica voorgeschreven worden om een nieuwe infectie te voorkomen.

Het belangrijkste nadeel van continu antibiotica slikken, is de kans dat de bacteriën resistent worden voor de antibiotica. Het geneesmiddel heeft dan geen effect meer.

Bitter

Uit onderzoek in het AMC en tien andere ziekenhuizen, blijkt dat cranberrycapsules een goed alternatief kunnen zijn om blaasontstekingen te voorkomen.

De capsules zijn echter wel minder werkzaam dan het antibioticum co-trimoxazol. De keuze voor cranberrycapsules maakten de onderzoekers bewust. “Cranberrysap is erg bitter, veel vrouwen lusten het niet”, legt Geerlings uit.

Dosis

De onderzochte vrouwen kregen gemiddeld zeven blaasontstekingen per jaar. Dankzij het antibioticum kregen de vrouwen gemiddeld nog maar 1,8 blaasontstekingen.

De cranberrycapsules zorgden voor een gemiddelde van vier blaasontstekingen. Als de optimale dosis werkzame stof van cranberry’s wordt vastgesteld, is het mogelijk dat de effectiviteit van cranberry’s als preventiemiddel tegen urineweginfecties nog groter wordt. De onderzoekers maakten nu gebruik van de dosis die ook in de drogisterij te koop is.

Resistentie

Resistentie vormde bij het gebruik van het antibioticum wel een groot probleem. Uit de studie bleek dat de vrouwen die veenbescapsules slikten geen last hadden van resistente darmbacteriën.

“Maar van de vrouwen die co-trimoxazol slikten, werd negentig procent al na één maand resistent. Niet alleen tegen co-trimoxazol, maar ook tegen andere antibiotica.”, aldus Beerepoot. “Deze resistentie duurde na het staken van het antibioticum nog zeker drie maanden. Dat is een heel groot nadeel van de antibiotica.”

“Cranberrycapsules vormen in ieder geval een aanvulling op medicijnen.”, stelt Geerlings. “En voor de vrouwen die geen antibiotica willen slikken, is het een goed alternatief!”