033-4807427 ca.vanlaar@wxs.nl

Bijna dubbel zoveel groente en fruit nodig

Volwassenen krijgen van het Nederlandse Voedingscentrum het advies om minimaal 250 gram groenten en fruit per dag te eten. Slechts vijf procent van de Nederlanders houdt zich aan deze richtlijn. Terwijl uit de conclusies van een recent en uitgebreid onderzoek van het Imperial College in Londen blijkt dat we maar liefst 800 gram groenten en fruit per dag nodig hebben om ons te beschermen tegen hart en vaatziekten en vroegtijdige sterfte. Gunstige gezondheidseffecten zijn er vanaf 400 gram per dag. Van een optimale bescherming is pas echt sprake bij het eten van 800 gram groenten en fruit, oftewel 10 porties groente en fruit per dag.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) alsook de Hoge gezondheidsraad (HGR) nemen 400 gram als maatstaf. Recente meta-analyse (gebaseerd op 95 studies) toont aan dat we wel degelijk 800 gram groenten/fruit nodig hebben. Liefst 10 porties van 80 g beoogt een significante reductie op vlak van hart-en vaatziekten (24%), kanker (13%) alsook vroegtijdig overlijden (31%).

Vermindering Risico 2,5 porties / d 10 porties / d
Hart- en vaatziekten 16% 24%
Kanker 4% 13%
Vroegtijdig overlijden 15% 31%

Het zijn voornamelijk appelen, peren, bessen, citrusvruchten, groene bladgroenten als kolen die zowel cholesterol als de bloeddruk moduleren. Tevens ontstaat er beduidend minder kans is op een hartinfarct en andere cardiovasculaire aandoeningen.

In het kader van kankerpreventie dienen we voornamelijk beroep te doen op groene – gele groenten. Ook koolsoorten scoren hierbij hoog.

Hierbij nog een aantal concrete groente-, fruittips:

Kies voor onbespoten, organisch gekweekte groenten en fruit:

 • Gerijpt in de zon, dan bevatten ze veel meer magnesium en andere mineralen.
 • Fruit eet je het best half uurtje voor de maaltijd of twee uur na de maaltijd, voor een optimale nutriëntopname.
 • Geef de voorkeur aan het eten van fruit in z’n geheel i.p.v. fruitsap. Zo blijft de natuurlijke fructose verpakt in een matrix van vezels, vitaminen en enzymen. Waardoor het ook minder voor een bloedsuikerpiek kan zorgen.
 • Groenten kunnen onbeperkt gegeten worden met een min. van 600 gram per dag. Hoe meer kleur ze hebben, hoe groter hun beschermingsfactor.
 • Leg groenten geschild of ongeschild bij voorkeur niet in het water, want dan lekken alle goede vitaminen (b.v. vitamine C) en mineralen eruit. Behoud de goede nutriënten door de groenten kort te verwarmen of te blancheren.
 • Heb je geen tijd om zelf groenten schoon te maken, kies dan voor diepvriesgroenten.
 • Groenten uit blik kunnen best vermeden worden omwille van toegevoegde additieven.
 • Vermijd het gebruik van microgolfoven bij het bereiden van groenten. Je hebt een groot verlies aan essentiële aminozuren, die een grote rol spelen in de ontgiftiging van het lichaam.
 • Laat kinderen van jongs af aan kennis maken met groenten telkens in kleine hoeveelheden en op verschillende manieren: soep, sap, als tussendoortje, puree, dipsausje enz.
 • Tot slot kies voor seizoensgebonden groenten en fruit: meest optimale concentratie aan vitaminen / mineralen, minder bemesting nodig en goedkoper.
 • Vul uw reguliere voedingspatroon aan met een supplement bijvoorbeeld Juice Plus.

Onder het kopje Juice Plus op mijn website pagina kunt u uitgebreid informatie vinden over dit unieke product. Juice Plus bestaat uit 30 soorten fruit, groenten en evt. bessen in een geconcentreerde vorm. Over de gehele wereld is er veel onderzoek gedaan met Juice PLus en zijn er veel publicaties verschenen in tijdschriften. In 23 landen wordt al meer dan 20 jaar Juice Plus gebruikt om een optimale inname van groente en fruit te verkrijgen. Bij inname van 2 caps. fruit en 2 caps. groente bent u verzekert van inname van 5 porties per dag. Zo kunt u eenvoudig uw beschermende werking d.m.v. fruit en groente verhogen tegen de ontwikkeling van ziekten.

Bron: Dagfinn Aune, Edward Giovannucci. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all- cause mortality–a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies  International Journal of Epidemiology.