033-4807427 ca.vanlaar@wxs.nl

‘Alternatieve geneeswijzen schadelijk voor kinderen?’

 

De vereniging tegen de kwakzalverij wil, bij monde van kinderarts Jan Peter Rake, de behandeling van kinderen door alternatieve behandelaars verbieden omdat er jaarlijks ‘een handjevol’ kinderen zou overlijden door ondermedicatie. Willem Pinksterboer mailt: “Dan kunnen we net zo goed de reguliere gezondheidszorg verbieden.”

Willem Pinksterboer: De vereniging tegen de kwakzalverij wil, bij monde van kinderarts Jan Peter Rake, de behandeling van kinderen door alternatieve behandelaars verbieden. De reden die hij daarvoor geeft, is dat er jaarlijks” een handjevol kinderen”zou overlijden door ondermedicatie door toedoen van alternatieve behandelaars.

Hij noemt geen exacte aantallen, voorbeelden of bewijzen. Het is dus allerminst zeker is dat er in Nederland kinderen sterven door deze oorzaak, maar Rake wil direct naar het zwaarste sanctiemiddel grijpen: een totaal verbod.

Wat we wel zeker weten is dat er in 2006 niet minder dan 41.000 patiënten in het ziekenhuis werden opgenomen met klachten die optraden ten gevolge van medicijngebruik, waarvan ongeveer de helft vermijdbaar was. Ruim 1200 patiënten overleefden dit niet. Dat zijn anderhalf keer zoveel mensen dan dat jaar in het verkeer omkwamen.

Als we de redenering van Rake consequent volgen, is er maar één conclusie mogelijk: de reguliere geneeskunde moet zo snel mogelijk verboden worden. Of is het minder erg als je overlijdt aan de gevolgen van een wetenschappelijk bewezen therapie?

De rabiate vereniging tegen de kwakzalverij wijst steeds op de splinter in andermans oog, maar blijft opzichtig blind voor de balk in eigen oog. De drijfveer van deze vereniging lijkt niet de geveinsde bezorgdheid over de gezondheid van de Nederlandse bevolking te zijn, maar de bescherming van de machtspositie van de medische beroepsgroep en van het zelf geclaimde monopoly op genezing. En daar wordt niemand beter van.

Willem Pinksterboer werkt als acupuncturist in Haarlem en Beverwijk en is als docent verbonden aan de TCM academie.