033-4807427 ca.vanlaar@wxs.nl

AD: ‘Antioxidanten liggen onder vuur’

 

Het Algemeen Dagblad publiceerde recent een artikel onder de kop ‘Antioxidanten liggen onder vuur’. Wat de journaliste Ingrid de Vos duidelijk wilde maken is dat het eten van antioxidantrijke groenten niets van doen heeft met het voorkomen van kanker en dat het nemen van antioxidantensupplementen een mogelijk risico inhoudt voor de gezondheid. Opvallende coïncidentie is dat het artikel geheel in lijn is met een dit jaar gepubliceerde OPINIE van Martijn Katan in NRC: antioxidantrijke groenten hoef je echt niet te eten om kanker te helpen voorkómen.
Bij nauwkeurige lezing van het AD-artikel wordt een aantal tegenstanders van antioxidanten ruim de gelegenheid gegeven om hun MENING (inclusief veel ‘aannames’) te geven over antioxidantsuppletie. Vertrekpunt van het AD-artikel is de MENING (beschouwing) van James Watson (ontrafelde in 1953 DNA-structuur) in een wetenschappelijk tijdschrift (Open Biology, 2013) over de mogelijke rol van antioxidanten bij kankermetastases (titel: “Oxidants, antioxidants and the current incurability of metastatic cancers”). Dus een verhandeling over antioxidanten (niet uitsluitend suppletie!) bij kankerpatiënten.

Het AD-artikel is een geconstrueerd anti-antioxidanten-artikel met een vooropgezette MENING van een journaliste, op basis van een OPINIE (over antioxidanten bij kanker) met vervolgens MENINGEN van een aantal wetenschappers, uitgekozen omdat bekend is dat ze kritisch staan ten opzichte van antioxidanten. Wetenschappelijke voorstanders van antioxidanten zijn er in overvloed, maar die komen niet aan het woord.

Kortom: een eenzijdig, tendentieus journalistiek product

Dr. Gert E. Schuitemaker, 10 januari 2013