033-4807427 ca.vanlaar@wxs.nl

Acupunctuur vermindert zenuwpijn veroorzaakt door chemotherapie

Bron: Kanker Actueel.nl

13 december 2011: Bron: Acupunct Med. Published online December 5, 2011

Wanneer kankerpatiënten die chemotherapie krijgen en last krijgen van neuropathie – zenuwpijnen (CIPN – chemotherapy-induced peripheral neuropathy) , bv. door taxol, xeloda, dan helpt acupunctuur daarvoor heel goed. dit blijkt uit een kleinschalige studie, die onderdeel was van een grotere studie. Uit die studie bleek dat 11 patiënten neuropathie ontwikkelden. Aan al deze patiënten werd acupunctuur aangeboden om de pijn en het ongemak van de neuropathie te verlichten. 6 patiënten stemden in met de behandeling en 5 patiënten wilden dit niet omdat dit niet paste in hun dagelijks leven.
De zes patiënten werden behandeld met acupunctuur gedurende 10 weken in aanvulling op de beste medische zorg, en de 5 patiënten die geen acupunctuur kregen, kregen wel de beste medische zorg, maar geen specifieke behandeling voor de neuropathie – CIPN.

Tijdens de acupunctuur behandeling werden 20 steriele naalden ingebracht op voorgeschreven punten tot een diepte van 10 tot 30 mm. gedurende 20 minuten tijdens elk van de 10 sessies. Naald stimulatie technieken werden niet gebruikt. De acupunctuur werd uitgevoerd op alle patiënten door een ervaren arts met meer dan 1000 uur acupunctuur praktijkervaring.

De zes patiënten in de acupunctuur groep werden gevolgd en onderzocht op “zenuwgeleiding” gedurende gemiddeld 10 maanden (range, 2 – 21 maanden) na de chemotherapie. Bij de tweede neurologische beoordeling, werden de patiënten in beide groepen gevraagd of ze dachten dat hun toestand was veranderd of gelijk gebleven.

Klinisch onderzoek toonde aan dat alle patiënten een mix van gevoelloosheid op aanraking en zenuwpijnen had, en toonden het bewijs van schade aan de Sural zenuw. Bij de studie bleek dat acupunctuur zowel de snelheid en de intensiteit van de zenuw signalering in 5 van de 6 patiënten verbeterde. Deze zelfde patiënten vertelden ook aan de onderzoekers dat hun toestand was verbeterd.

In de controle groep, bleek de snelheid gelijk gebleven bij 3 patiënten, bij 1 patiënt was deze minder geworden, en verbeterde bij 1 patiënt, en de intensiteit was gelijk gebleven bij een patiënt, verbeterde bij 2 patiënten, en verminderde bij twee patiënten, aldus onderzoeksleider dr. Schroeder.

“Daarmee lijkt aangetoond dat acupunctuur de bloedstroom in de benen kan verhogen”, aldus dr. Schroeder

Hier het abstract van de studie. het volledige studie rapport kunt u inzien als u hier klikt