033-4807427 ca.vanlaar@wxs.nl

Acupunctuur helpt tegen hoofdpijn

Engelse onderzoekers publiceren opzienbare uitkomsten over acupunctuur bij hoofdpijnpatiënten in het kritische vakblad de Britisch Medical Journal van 27 maart 2004.
Zij baseren zich op een onderzoek dat zij rond 2000 uitvoerden in twaalf verschillende gezondheidscentra in Londen, Wales en Engeland. Er deden ruim vierhonderd mensen mee, van wie er driehonderd een jaar lang aan alle voorwaarden hebben voldaan. Van hen kregen 140 mensen de gebruikelijke behandeling via hun huisarts en zelfzorg en 161 een aanvullende behandeling door een acupuncturist. Drie maanden lang, gemiddeld eens per week. Na een jaar meldde 34% van de patiënten uit de acupunctuurgroep een verbetering van 50%; die uit de controlegroep 16%. Dat betekent dat bij de acupunctuurgroep twee keer zoveel mensen zich beter voelden na behandeling dan bij de controlegroep. Gemiddeld hadden de mensen in de acupunctuurgroep in een jaar 22 dagen minder hoofdpijn. Ook hun dagelijks functioneren verbeterde en ze gebruikten 15% minder medicijnen, gingen een kwart minder naar de huisarts en bleven 15% minder vaak een dag thuis wegens hoofdpijn. De deelnemers hielden een hoofdpijndagboekje bij, een keer aan het beging, na drie maanden (het eind van de behandeling) en na een jaar. Steeds vier weken lang noteerden ze daarin onder meer de ernst en frequentie van de aanvallen en medicijngebruik. De studie heeft een veelheid van zaken gemeten en is voorzien van een uitgebreide statistische analyse. De onderzoekers spreken van een “robuust” resultaat.
Het is opvallend dat het tijdschrift de studie publiceert, want de redactie staat bekend als kritisch en weigert in het algemeen artikelen die niet voldoen aan hoge wetenschappelijke standaarden.