033-4807427 ca.vanlaar@wxs.nl

Acupunctuur helpt bij stuitligging

De toepassing van het brandende kruid (moxa) op een acupunctuurpunt op de voet, blijkt een positief effect te hebben op de beweeglijkheid van het ongeboren kind dat in stuitligging ligt. In de meeste gevallen draait het door de behandeling in de goede houding (schedelligging).
Dat zeggen de Italiaanse arts Francesco Cardini uit Verona en zijn Chinese collega Huang Weixin uit Nanchang. Zij presenteerden onlangs de resultaten van een onderzoek naar het effect van de behandeling met moxa in het medisch vakblad The Journal of American Medical Association (Jama).
Aan het onderzoek deden 260 vrouwen mee. Allen waren voor de eerste keer zwanger. Door middel van een echo werd in de 33ste week van de zwangerschap een stuitligging vastgesteld. De helft van de groep kreeg de reguliere zwangerschapsbegeleiding. De 130 andere vrouwen werden tevens met moxa behandeld. De behandeling duurde een tot twee weken. Het resultaat was dat 75,4 procent van de baby s van moeders in de goede positie met het hoofd naar beneden draaide. In de controlegroep draaide 47,7 procent spontaan in schedelligging. De vrouwen uit beide groepen waarvan de kinderen hardnekkig in een stuitligging bleven, konden uiteindelijk kiezen voor een poging om het kind handmatig te draaien. Hiervan maakten 2 vrouwen uit de controlegroep en een vrouw uit de behandelgroep gebruik. Het percentage van de baby s uit de controlegroep dat goed lag bij de geboorte steeg daarmee tot 62,3 procent. In de behandelgroep bleef het aantal gelijk.
Moxa is in Nederland bekend onder de naam van bijvoetskruid (artemisia vulgaris). We gebruiken het in de vorm van een stick of losse bolletjes, die op acupunctuurpunten worden geplaatst. De stick of bolletjes worden tijdens de behandeling aangestoken waardoor de acupunctuurpunten worden verwarmd. Het is een volkomen pijnloze behandeling zonder enig nadelig effect. Ook in mijn praktijk deze methode regelmatig met succes toegepast.
Binnen het EMC (Erasmus Medisch Centrum) in Rotterdam wordt door de afdelingen Epidemiologie en Anesthesiologie een onderzoek gestart naar de toepassing van “Moxa” om een spontane draaiing van de baby te bewerkstelligen.