033-4807427 ca.vanlaar@wxs.nl

Acupunctuur effectief bij chronische prostatitis

Acupunctuur kan bekkenpijn verminderen en de kwaliteit van leven verbeteren bij mannen met chronische prostatitis, zo melden Turkse onderzoekers in recent gepubliceerd onderzoek in het tijdschrift Prostate Cancer and Prostatic Diseases.

Bij chronische prostatitis wordt meestal antibiotica en/of ontstekingsremmers ingezet, maar er is nog geen afdoende therapie beschikbaar om de pijn die met de prostaatontsteking gepaard gaat blijvend te verminderen.

Honderd ambulante urologie patiënten werden gerandomiseerd over twee groepen: acupunctuur op zeven acupunctuurpunten bilateraal of sham punten (nep acupunctuurpunten) grenzend aan deze punten. De patiënten waren 22 tot en met 49 jaar oud en ervoeren bekkenpijn of ongemak in ten minste drie van de voorbije zes maanden. Mannen in de behandelde groep ontvangen zes wekelijkse sessies van acupunctuur toegepast op zeven punten: twee op het heiligbeen, één op de bil, één op het perineum, één onder de navel en twee op de voet. Individuen in de groep die sham-behandeling onderging was de invoeging van acupunctuur naalden 1 cm links van elk van deze punten.

Deelnemers scoorden zelf hun herstel door middel van het invullen van de Chronische Prostatitis Symptoom Index op weken 6, 8, 16 en 24. Onder de 91 mannen die de zes weken van de behandeling voltooiden, ervoer 92% van de mannen in de acupunctuurgroep meer dan de helft verbetering van hun klachten, ten opzichte van 48% van de mannen behandeld met nep acupunctuur (p < 0.001). Het verschil tussen de twee groepen bleef statistisch significant bij week 24. De hoofdonderzoeker Dr. Mete Cek, van de Trakya Medical School te Edime, Turkije meldde: 'Er is voldoende bewijs van de waarde van acupunctuur om haar gebruik als conventionele behandelmethode te rechtvaardigen.' (Sahin et al., 2015).